Спельта озима – Зоря України
- Сорт гексаплоїдної пшениці виду Tr. Spelta виведений шляхом відбору з місцевого народного зразку.
- Має високий рівень стійкості до патогенів, таких як жовта іржа, бура іржа та ряду видів Фузаріум.
- Невимоглива до умов вирощування, характеризується високою зимостійкістю. Особливістю спельти є ламкий колос.
- За інтенсивної технології вирощування в 2010-2012 роках отримана урожайність становила 4-6 т/га, при вмісті білку в зерні 24% та клейковини в білку – до 40%.
- Спельта цінна харчовими перевагами зерна та борошна. Характеризується унікальними харчовими якостями та високим вмістом вітамінів. У зв'язку з низьким вмістом білку тлютену в зерні, спельта вважається незамінною культурою в дієтичному харчуванні людей хворих на целіакію (захворювання, що зумовлене генетичною непереносимістю білку клейковини злакових – глютену та гліадину, що утворюється з нього).
- Технологія вирощування аналогічна до технології вирощування м'якої озимої пшениці.
- Рекомендовані грунтово-кліматичні зони вирощування: Степ, Лісостеп, Полісся.