Українське насіння  - європейська якість!
Всеукраїнський Науковий
Інститут Селекції (ВНІС)
Телефони офісу: Відділ продажу:
+380 (44) 259-72-15
+380 (67) 505-47-42
+380 (50) 440-36-96
+380 (44) 500-55-37
e-mail:
info@vnis.com.ua
Версія для друку Скажіть товаришу

Спельта:загальна інформація

Спельта (Triticum spelta L.) є гексаплоїдним видом пшениці (2n=42). Ця зернова культура була розповсюджена у давні часи, відома з епохи раннього неоліту. Вирощувалась в Древньому Єгипті, Ізраїлі, Вавилоні, згодом її перестали вирощувати і вона залишилась лише у невеликих осередках гірських районів Європи і Азії. Людство тисячоліттями харчувалось цим злаком і на сьогодні залишається невідомою причина по якій вона була забута на багато років.

В останні роки зросла зацікавленість до натуральних, екологічно чистих продуктів, в тому числі і до спельти. Тому попит на спельту зростає, насамперед як до культури, зерно якої використовується для приготування «здорової їжі» («health food»).

Дієтологи заговорили про її корисні властивості, а кухарі стали готувати з неї все більшу кількість страв. В ресторанах можна зустріти не лише пластівці, кашу, хліб і суп із спельти, але і ніжні креми, сухарі, хитромудрі соуси. Спельта стала на стільки популярною, що отримала назву «чорної ікри злаків».

На сьогоднішній день продукти із спельти є ексклюзивом і можуть стати фірмовим блюдом багатьох закладів харчування, що неодмінно буде сприяти привабленню постійних клієнтів, зацікавлених в здоровому харчуванні.

Спельта ціниться своїми харчовими перевагами зерна, борошно зі спельти має унікальні смакові якості та високий вміст вітамінів. Вміст протеїну, насичених жирних кислот і клітковини, в спельті вищі, ніж в звичайній пшениці. Вона містить розчинні вуглеводи – мікополісахариди (mucopolysaccharides), які сприяють укріпленню імунної системи. Поживні речовини, які містяться в спельті, мають високий рівень розчинності, тому вони краще і швидше засвоюються організмом. Білок клейковини, яким особливо багатий цей злак, містить 18 видів незамінних для організму людини амінокислот, сума, яких порівняно з пшеничними продуктами перевищує в 1,5-2 рази, а вміст мікро- і макроелементів відповідно в 2-6 разів. Ці особливості роблять борошно із спельти гарним продуктом для випічки хліба. Вироби з цього борошна вирізняються хрусткою скоринкою, щільним м’якушем і вишуканим ароматом та смаком.

Спельта містить практично всі поживні речовини, які потребує людина в гармонійному й збалансованому кількісному співвідношенні – і не тільки в оболонці зерна, а рівномірно по всій зернівці. Це означає, що вона зберігає поживну цінність навіть при тонкому помелі.

   
 Сучасний інтерес до спельти не випадковий. Ця культура не вимоглива до умов вирощування, вирізняється широкою екологічною пластичністю, посухостійкістю, холодостійкістю та іншими цінними ознаками. Враховуючи біологічні властивості спельти, а також високі харчові якості потрібно почати відродження спельти на території Ураїни
Погода

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

-->
Free PHP Shopping Cart by ViArt Ltd