Спельта (Triticum spelta L.) є гексаплоїдним видом пшениці (2n=42). Ця зернова культура була розповсюджена у давні часи, відома з епохи раннього неоліту. Вирощувалась в Древньому Єгипті, Ізраїлі, Вавилоні, згодом її перестали вирощувати і вона залишилась лише у невеликих осередках гірських районів Європи і Азії. Людство тисячоліттями харчувалось цим злаком і на сьогодні залишається невідомою причина по якій вона була забута на багато років.
В останні роки зросла зацікавленість до натуральних, екологічно чистих продуктів, в тому числі і до спельти. Тому попит на спельту зростає, насамперед як до культури, зерно якої використовується для приготування «здорової їжі» («health food»).
Дієтологи
заговорили про її корисні властивості, а кухарі стали готувати з неї все більшу
кількість страв. В ресторанах можна зустріти не лише пластівці, кашу, хліб і
суп із спельти, але і ніжні креми, сухарі, хитромудрі соуси. Спельта стала на
стільки популярною, що отримала назву «чорної ікри злаків».
На
сьогоднішній день продукти із спельти є ексклюзивом і можуть стати фірмовим
блюдом багатьох закладів харчування,
що неодмінно буде сприяти привабленню постійних клієнтів, зацікавлених в
здоровому харчуванні.
Спельта
ціниться своїми харчовими перевагами зерна, борошно зі спельти має унікальні
смакові якості та високий вміст вітамінів. Вміст протеїну, насичених жирних
кислот і клітковини, в спельті вищі, ніж в звичайній пшениці. Вона містить
розчинні вуглеводи – мікополісахариди (mucopolysaccharides), які сприяють укріпленню імунної
системи. Поживні речовини, які містяться в спельті, мають високий рівень
розчинності, тому вони краще і швидше засвоюються організмом. Білок клейковини,
яким особливо багатий цей злак, містить 18 видів незамінних для організму
людини амінокислот, сума, яких порівняно з пшеничними продуктами перевищує в
1,5-2 рази, а вміст мікро- і макроелементів відповідно в 2-6 разів. Ці
особливості роблять борошно із спельти гарним продуктом для випічки хліба.
Вироби з цього борошна вирізняються хрусткою скоринкою, щільним м’якушем і
вишуканим ароматом та смаком.
Спельта
містить практично всі поживні речовини, які потребує людина в гармонійному й
збалансованому кількісному співвідношенні – і не тільки в оболонці зерна, а
рівномірно по всій зернівці. Це означає, що вона зберігає поживну цінність
навіть при тонкому помелі.