Українське насіння  - європейська якість!
Ukrainian Scientific
Institute of selection (VNIS)
Office telephones: Sales department:
+380 (44) 259-72-15
+380 (67) 505-47-42
+380 (50) 440-36-96
+380 (44) 500-55-37
e-mail:
info@vnis.com.ua
Printer Friendly Tell a Friend

Ячмінь


А) ОЗИМИЙ ЯЧМІНЬ вирощується як зернофуражна, так і круп’яна культура, має велике агротехнічне значення. В зонах його посіву висівається на 2-3 тижні пізніше ніж озима пшениця. Дозрівання його також буде на 2-3 тижні раніше, що в значній мірі знижує навантаження при сільськогосподарських роботах.

Має набагато коротший період яровизації ніж озима пшениця – 35-40 днів. Зимостійкість набагато нижча ніж в озимої пшениці. Критичною температурою для нього є -12?С. Весною при настанні +5 ?С дуже швидко виходить зі стану спокою і починає свій активний ріст.

Попередники: різні, але кращі чисті пари, кукурудза, соняшник, зернобобові культури та багаторічні трави.

Обробіток ґрунту: напівпаровий.

Строки посіву: Південний Степ – 25 вересня-5 жовтня, Східний Степ – 20-30 вересня, Лісостеп – 20-30 вересня, Полісся – 15-25 вересня.

Спосіб посіву: вузькорядний (міжряддя 7,5 см) і звичайний рядковий (15 см).

Норма висіву: 4-4,5 млн. шт./га, при зрошенні – 3-3,5 млн. шт./га.

Б) ЯРИЙ ЯЧМІНЬ

1. БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ

Рослина довгого дня, при скороченому світловому дні в нього затягується період вегетації, особливо колосіння.

Стадія яровизації – 2-5?С протягом 5-10 днів.

Для проходження світлової стадії яровизації, велике значення має не тільки тривалість дня, але й інтенсивність освітлення в цей період.

Ячмінь – культура скоростигла, вегетаційний період в залежності від сорту складає від 60 до 110 днів.

Здатність кореневої системи ячменю засвоювати поживні речовини набагато більша ніж в озимої пшениці. Є типовою самозапильною культурою. Цвітінння відбувається при появі на поверхні 1/3 колосу. Квітки в період цвітіння закриті. При підвищенні температури і високій вологості повітря цвітіння може проходити при розкриванні квіток.

Відношення до тепла: Насіння проростає при темпе6ратурі 1-2?С, оптимальна – 20-22?С. сходи витримують приморозки до -7-8?С. В період цвітіння та дозрівання дуже чутливий до незначних приморозків. На початку проростання зародок може витримувати до -1,5? -3?С. Серед інших зернових ячмінь найкраще буде витримувати підвищення температури до +40?С.

Відношення до вологи: Серед хлібів Ігрупи є найбільш посухостійкою культурою. Транспіраційний коефіцієнт – 403. В посушливих районах дає набагато більші врожаї ніж пшениця. При температурі +38-40 ?С продихи листків втрачають здатність закриватися через 25-30год., тоді як у пшениці при цій температурі параліч дихальці настане через 10-15год.

Підвищена жаростійкість ячменю призводить до скоростиглості, а також до здатності більш інтенсивно використовувати поживні речовини на перших етапах розвитку.

Відношення до ґрунтів: Вирощується практично в усіх кліматичних зонах нашої країни. рН ґрунту 6,8-7,5. Менш вибагливий ніж озима пшениця. Найбільш придатні для вирощування родючі структурні грунти з глибоким орним шаром. Малопридатні торфяні, кислі, засолені.

Закачати повний текст з рекомендацій по технологіям вирощування ячменю ТУТ



Погода

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

-->
Free PHP CMS by ViArt Ltd